Formuesforvaltning

Hva gjør Finansco når markedet faller?

Markeder faller med jevne mellomrom, og kan skape usikkerhet hos uerfarne investorer. Som i de fleste andre fagfelt reduserer usikkerhet av kunnskap og forståelse.

  Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.  Jeg ønsker mer informasjon om følgende  Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

  Markeder faller med jevne mellomrom, og kan skape usikkerhet hos uerfarne investorer. Usikkerhet kan føre til at man tviler på seg selv og sin investeringsplan, hvis man i det hele tatt har en investeringsplan. Som i de fleste andre fagfelt reduseres usikkerhet av kunnskap og forståelse.

  Denne usikkerheten er en av hovedgrunnene til at man engasjerer erfarne og kyndige formuesforvaltere som Finansco. Våre formuesforvaltere er i markedene hver dag og følger kundene våre gjennom opp- og nedturer i deres investeringsliv. Dessuten investerer Finansco selv i vår egen forvaltning. Vi har «skin in the game» og deltar selv i de samme markedene som kundene våre.

  Kan vi gjøre noe, og eventuelt, bør vi gjøre noe?

  Man ønsker å delta i verdiskapningen i selskapene som er i markedene. Selskaper som skaper verdi tjener penger, altså har positivt resultat. Positivt resultat betyr at man har høyere omsetning enn utgifter. Vi sier derfor at ting som påvirker resultatene til selskaper over tid, er ting man skal følge med på. Hvis markedene faller og fremtidig resultat ser ut til å stige, holde seg, eller falle mindre enn det markedsfallet skulle tilsi, er det grunn til å være grådig og kjøpe mer. Stiger på den andre siden markedet kraftig samtidig som fremtidig forventet inntjening ikke stiger like mye, kan det være grunn til å være forsiktig.

  Vi ser altså på det fundamentale og justerer oss etter dette – det gjør at vi sjeldent gjør disse endringene midt i «kriser» eller fall.

  Oljefondets Yngve Slyngstad sa: «CO-VID19 representerer en risiko man ikke kan eller bør gjøre så mye med – det er en risikofaktor man er tvunget til å observere. Å prøve å time markedet rundt dette er umulig.»

  Det vi passer på for kundene våre er at de har riktig balanse mellom høy og lav risiko.

  1. Midler de ikke trenger før lenger ut i fremtiden må rett og slett tåle disse midlertidige fallene. Det er kostnaden for god avkastning over tid.
  2. Midler med kortere tidshorisont bør plasseres med lavere risiko – det er ikke her vi skal risikere at midlene faller.

  Det vi allerede bør ha gjort:

  • Kontinuerlig (og ikke midt i børsfall) sørge for at vi har riktig miks av lav- og høyrisiko aktiva basert på din risikoprofil. Dette følger samme prinsipp som en samboeravtale: det er best å sørge for at dette er på plass når stemningen er bra – da har du riktig plan når/om stemningen surner. I markedet er det ikke et spørsmål om, men når, markedsfall (les: sur stemning) kan komme.
  • Kjøpe seg inn i markedet når det faller ved å bruke penger som frem til da har stått tryggere i rentefond eller penger på bank.
  • Dersom du har satt den langsiktige planen, og risikoen du tar stemmer overens med profilen din, skal vi derfor sitte bom stille, eller investere mer om vi har penger på bok, når markedene faller.

  Vi har sikkert sagt dette 100 ganger i denne bloggen, men:

   «Time in the market beats timing the market».

  – Peter Lynch

  For våre kunder betyr dette: vi har allerede tenkt på disse scenarioene, derfor er din vekting mellom aksjer og renter slik den er. Som profesjonelle formuesforvaltere er det vår jobb å sørge for å gjennomføre den aktiviteten vi mener du trenger, for deg, slik at du ikke trenger å bekymre deg for det.

   Meld deg på vårt nyhetsbrev
   Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.