Formuesforvaltning

Skatt på salg av næringseiendom: Dette bør du vite

Les mer om hva som er viktig å tenke på når du selger næringseiendom, og kontakt Finansco dersom du ønsker å begrense skattebyrden eller vil ha bistand til å plassere overskuddet i etterkant.

  Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.  Jeg ønsker mer informasjon om følgende  Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

  I Norge har vi et omfattende skattesystem som regulerer skatt på de ulike inntektskildene. Alle områder har sine gjeldende regler, lover og unntak. Det samme gjelder for skatt når du selger næringseiendom, og det kan oppleves utfordrende å navigere seg alene gjennom gjeldende skatteregler og lover når det kommer til dette temaet. 

  Vi er erfarne

  Som økonomiske rådgivere er vi i Finansco godt kjent med både utfordringene og mulighetene som finnes når det kommer til skatt på salg av næringseiendom. 

  I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som utløser skatt på salg av næringseiendom, om det er mulig å unngå eller redusere denne skatten, og hvordan vi kan hjelpe deg trygt gjennom denne prosessen.

  Formuesforvaltere på jobb.
  Snakk med en av våre rådgivere om skatt på salg av næringseiendom.

  Hva er skatt på salg av næringseiendom?

  Dersom du mottar gevinst ved salg av eiendom eller en næringseiendom, vil dette regnes som en form for kapitalgevinst – og dermed vil det bli utløst en skatteplikt på denne fortjenesten. Det vil si at gevinsten du oppnår gjennom salget av næringseiendommen din, vil utløse en skatteplikt tilsvarende som en annen kapitalinntekt.

  I skrivende stund har kapitalinntekt en skattesats på 22 prosent. Det betyr at fortjenesten du eventuelt sitter igjen med etter salget av næringseiendommen, er du i utgangspunktet pliktig til å betale 22% skatt av.

  Salg av aksjer med gevinst beskattes på sin side med 37,84 %. 

  Hvordan beregnes skatt på salg av næringseiendom?

  For å beregne hvor mye du må betale i skatt på salget av næringseiendom, er det viktig å ha oversikt over:

  • Prisen du kjøper eiendommen for
  • Salgsprisen til eiendommen
  • Gevinsten på salget

  Salgsprisen er den summen eiendommen blir solgt for, mens med kostpris menes det beløpet som eiendommen har kostet deg. Dette blir da kjøpesummen. I tillegg til kjøpesummen, kan du legge til eventuelle utgifter du har hatt til oppgraderinger av næringseiendommen i kostprisen, som for eksempel oppussing. Gevinsten på salget er differansen mellom salgspris og kostpris. 

  Enkelt forklart blir da regnestykket:

  Salgspris – kostpris = gevinst

  Når blir det skatt på salg av næringseiendom?

  Som nevnt vil det vanligvis utløse en skatteplikt ved salg av næringseiendom dersom du oppnår en fortjeneste ved salget. Salget og gevinsten må senere meldes inn til Skatteetaten sammen med den dokumentasjon som de etterspør. 

  Det er viktig å merke seg at det kan være visse unntak og spesielle regler som vil påvirke skatten. For eksempel kan det innføres ulike regler for eiendom som har vært brukt til virksomhet i en viss periode, eller for eiendom som er kjøpt eller solgt av selskap. Som eksempel kan forskjellen på et innmatsalg og et tradisjonelt aksjesalg gi store forskjeller og konsekvenser.

  Hvordan unngå skatt på salg av næringseiendom?

  Selv om salget normalt utløser skatt, finnes det visse fritak eller strategier som kan bidra til å redusere eller utsette skattebelastningen.

  Det er viktig å være klar over at det er strenge krav og betingelser knyttet til slike strategier og fritak, og det kan derfor være lurt å rådføre deg med en juridisk veileder slik at du sikrer riktig håndtering av skattereglene på dette området. 

  La Finansco hjelpe deg 

  Skatt på salg av næringseiendom kan ha betydelige konsekvenser for både enkeltpersoner og selskaper. Det er derfor viktig å kjenne godt til gjeldende skatteregler. Samtidig bør du være oppmerksom på mulige strategier for å redusere denne skattebelastningen.

  Vi i Finansco tilbyr et bredt utvalg av tjenester innen formuesforvaltning, inkludert skatterådgivning fra våre regnskapsførere, for salg av næringseiendom. Vi har høy kompetanse på dette området, og kan hjelpe deg med å se på strategier for å minimere skattebelastningen. 

  Få oversikt

  Her kan du få oversikt over alle plikter, rettigheter og muligheter som vil gjelde ved et salg av næringseiendommen din. Før du i det hele tatt tar den endelige beslutningen om å faktisk selge den. 

  Som et uavhengig selskap innen formuesforvaltning har vi i Finansco lang erfaring med å hjelpe deg som kunde med å ta vare på, samt å utvikle din formue innenfor dine ønsker, behov og rammer. 

  Kontakt oss

  Kontakt oss for en uforpliktende prat om hva vi kan tilby deg innen formuesforvaltning, eller rådgiving rundt skatt på salg av næringseiendom. Sammen kan vi skreddersy en løsning som passer deg og dine behov, basert på din unike situasjon.

   Meld deg på vårt nyhetsbrev
   Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.