Formuesforvaltning

Hva gjør du når markedet faller?

Når finansmarkedene verden over faller, er det lett å kjenne på panikken. Vi ser på gode råd når det er konjunkturfall og markedet er usikkert. Les mer.

    Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.

    Send inn dine kontaktdetaljer om du har noen spørsmål rundt våre tjenester, så vil vi kontakte deg så fort som mulig.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    – Hjelp, vi flyr

    Når finansmarkedene verden over faller, er det lett å la følelsene ta overhånd og kjenne panikken bre seg. Husk bare at konjunkturfall er helt normalt i vår bransje, og at oppturene ikke hadde eksistert uten dem.

    Coronapandemien er over oss på andre året. Usikkerhet preger et helt finansmarked. Skal vi bare redde det som reddes kan og komme oss ut? Vi gir deg tre gode råd som alltid er relevante, enten det er flatt hav eller orkan.

    Det unormale er normalen

    Før vi går inn i materien er det lurt å sette seg ned i stolen med en god dose fornuft i glasset. Se for deg følgende scenario: Et skip som skal krysse et hav må takle ukomfortable bølgehøyder og kommende stormer, men skipene vi frakter verdifullt gods med er også bygget for å tåle sjøen. Det er lett å få panikk om bord når bølgedalene kommer, men husk at skipperen er veldig vant til dette. Å frakte en portefølje gjennom opprørt hav ligner litt på en fondsforvalters jobb. Forlis er ikke en option. Vi skal frem uten å miste containere, eller for den saks skyld hele skipet. Da må man ikke miste hodet om det flyr en trosse på sjøen. Det kjennes som om vi flyr, som om hele lasten er vektløs. Men frakt til sjøs er underlagt noen vesentlige naturlover, og vi flyr ikke over bord. Vi flyter over, og lasten er sikret. Det ser som regel langt mer hårete ut enn det ofte er.

    Tre råd når markedet faller

    Første råd: Kjøp og salg av verdipapirer skal ikke baseres på følelser, men fornuft

    Når fondskursene faller over flere dager, er det lett å bli revet med av avisoverskrifter og medieoppslag. Man har kanskje familiemedlemmer og venner som også er investert og som kommer med diverse råd om hva man bør gjøre. Dersom du er langsiktig i din spareplan er det viktig å holde fast ved den planen som er lagt opprinnelig. Man har som regel lagt opp til et risikonivå man er komfortabel med, og det er da viktig å stå fast ved dette. Hvis det er lagt opp til en strategi med 60% aksjefond og 40% rentefond, skal du holde deg til dette og ikke selge unna i panikk.

    Dersom du er usikker på hvordan du skal forholde deg til slike situasjoner kan det være fornuftig å ta en prat med din rådgiver. Og, hvis du har nerver til det, kan du heller se på børsfall som en kjøpsmulighet. Etter et markedsfall har de fleste markeder nemlig blitt «billigere» og man kan handle fond på lavere kurser enn det man opprinnelig kunne for bare noen uker siden.

    De flinke skjerpes av motstand

    Langsiktighet og spredning av risiko er en del av gamet, og selv slagsider kan utbedres underveis. Statistikken er på vår side, og kanskje trives dyktige forvaltere enda litt bedre i opprørt farvann, det er netttopp da de får vist seg frem, når utfordringene kommer.

    Store kriser preger hele verdenshistorien. Fra verdenskriger til finanskriser, vi alt fra terrortrusler og miljøkatastrofer; det er sjelden easy sailing. Men finansmarkedet lærer stadig av krisetid, og verktøyene vi har for å justere kursen underveis har aldri vært mer fininnstilt. Constant change is here to stay. Akrobatene dukker kanskje under, men faglig ekspertise står stormen gjennom.

    210922_img

    Sitt stille i båten

    Du har kanskje midler investert i verdipapirer og aksjefond og kjenner en uro over hvordan pandemien destabiliserer markedet. Hva med mine penger, nå? Bør jeg selge meg ut og minimere tapet? Når fartøyet krenger og båten nærmest hopper på bølgetoppene gjelder det å stole på håndverket. Skroget er laget for å tåle en trøkk. Det handler om å stole på teknologien, håndverket, faglig kompetanse og rådene fra de som har vært ute en vinternatt før.

    Andre råd: Sparer du i aksjefond skal du ha et langsiktig perspektiv

    Selv om markedsfall på kort sikt føles ubehagelig, så vil dette i det langsiktige bilde kun utgjøre en liten «dump» i veien mot målene som er satt. Aksjemarkedet har en oppadgående trend over tid, men vil oppleve kursfall underveis.

    Svært få forliser

    Det er normalt å tenke at globale kriser bringer helt ekstraordinære forutsetninger til torgs. Det er en pyskologisk reaksjon som forsterker alt vi har med oss av redsel og følelser av å miste kontrollen. Da USA gikk til aksjon under Desert Storm, da Gulfkrigen raste, opplevdes det som om verden var på nippet til å bli kastet inn i storkonflikt. Oversikten over oljepriser og dollar oppførte seg som seismografer under et jordskjelv. Da flyene traff World Trade Center føltes det som om tredje verdenskrig sto ved dørterskelen.
    Når vi opplever nedstengning og konkurstrusler, og avisene fylles av skremselspropaganda, skjerper vi oss i styrhuset. Vi konsentrerer oss heller om å holde skipet opp mot kurs. Vi blir bedre til å håndtere kriser for hver ny krise.

    Vi lever i uvanlige tider. Det er helt sikkert.

    Men for den som holder hodet kaldt og tenker at uværet stilner, slik uvær har for vane å gjøre, kan det ligge uante muligheter. Vi skal i havn, og vi skal laste opp på nytt. Det er handel og forandring, markedssvingninger og påfølgende oppdrift som driver markedet fremover. For det er dette vi driver med, og vi er rustet for å tåle en storm.

    Tredje og siste råd: Få deg selv til å akseptere at markedsfall er en del av «gamet»

    Hvis vi ser tilbake i historiebøkene har aksjemarkedet opplevd flere korreksjoner og markedsfall opp gjennom. Dette vil også skje i fremtiden, men det er ekstremt vanskelig å forutse når. Utbruddet av coronaviruset er et godt eksempel på dette. Noe var nytt: Ingen visste hvordan markedet ville reagere. Men det er ikke nytt for kapteinen at det blåser opp. Det er heller ikke nytt for forvaltere at uforutsette ting skjer. Husk også at dersom man ønsker avkastning på sparepengene sine, må man påta seg noe risiko. I aksjemarkedet er det svingningene underveis som gjør at man får ekstra betalt sammenlignet med bankkonto.

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.