Formuesforvaltning

De som spår børskrasj vil ikke redde deg nå heller

Det er alltid dem som roper varsko om et forestående børskrasj. Uavhengig av markedets eller økonomiens tilstand, finnes det alltid enkeltpersoner eller analytikere som forutsier nedgangstider og store fall.

  Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.  Jeg ønsker mer informasjon om følgende  Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

  Det er alltid dem som roper varsko om et forestående børskrasj. Uavhengig av markedets eller økonomiens tilstand, finnes det alltid enkeltpersoner eller analytikere som forutsier nedgangstider og store fall. Denne evige skepsisen er en del av finansverdenens natur, hvor pessimismen om fremtidig vekst og verdier ofte får sin plass i rampelyset.

  Den notorisk pessimistiske aksjemarkedsanalytikeren John Hussman kom en kommentar som sier følgende; Basert på alle historiske indikatorer tyder det på at aksjemarkedet er vilt overvurdert, og at det står overfor en periode med elendig avkastning.

  Hvor dårlig? John Hussman tror det er en god sjanse for at aksjemarkedet snart vil krasje med 40-50 prosent. Om det ikke kommer et krasj, sier han samtidig at aksjer bare er priset til å gi noen få prosent årlig avkastning over det neste tiåret.  Langt unna 10% årlig avkastning som aksjemarkedet historisk har gitt. 

  Problemet med denne kommentaren er at den ble skrevet sommeren 2013!

  Vi kan faktisk se på det siste tiåret av avkastning for det amerikanske aksjemarkedet for å se hvordan virkeligheten stemte overens med denne dystre prognosen.

  I de 10 årene etter Hussmans spådom om et 40-50% krasj eller elendige avkastninger, var S&P 500 opp mer enn 180% totalt eller 10,7 på årlig basis:

  Har du sittet med kontanter hele denne perioden, har du gått glipp av mye avkastning. Vi nordmenn har faktisk hatt betydelig bedre avkastning i samme periode, pga svekkelse av kronen mot dollar. 

  Aksjemarkedet falt selvfølgelig i løpet av disse påfølgende 10 årene.

  Under pandemien krasjet aksjemarkedet 34% på litt over en måned. I fjor var S&P 500 nede med mer enn 25% fra sin topp til bunn, de siste 3 måneder har aksjemarkedet igjen falt 10% fra sommeren.  

  Alt er mulig i markedene, men dette er problemet med å lytte til folk som forutsier krasj til livets opphold. De trenger bare å ha rett én gang på rad for å få oppmerksomhet fra media. Hvis du følger deres spådommer, vil du stort sett være på den gale siden av historien.

  Store fall i aksjemarkedet kan og vil skje til slutt. Krasj er ikke svært sannsynlige, men du vil oppleve en håndfull av disse hendelsene gjennom din investeringslivssyklus.

  Ved å se på S&P 500 tilbake til 1950 kan vi se hvor ofte markedet var i de forskjellige tapskorreksjonene: 

  Hvor ofte er S&P 500 ned siden 1950?
  Fra topp til bunn% av tiden
  Ned 50% eller mer0,1 %
  Ned 40% eller mer2,3 %
  Ned 30% eller mer5,4 %
  Ned 20% eller mer16,6 %
  Ned 10% eller mer36,6 %
  «All time High»7,7 %

  Vi har hatt 40% og 50% krasj, men det er ganske sjeldent. Du tilbringer ikke så mye tid der som investor. Noen ganger kommer du til å oppleve at markedene faller kraftig, og lære å leve med det, men du kan ikke forvente at det skal skje hele tiden.

  Ved investere i aksjemarkedet betyr å bli komfortabel med å leve med til dels store svingninger, og det er grunnen til at du får god avkastning over tid. 

  Det vil også være tider når avkastningen vil være lav over en lengre periode, men det er også sjelden. 

  Ved å se på rullerende 10-års avkastning for S&P 500 tilbake til 1950  kan vi se hvor ofte markedet er i de forskjellige avkastningsvinduene:

  10 års avkastning for S&P 500 siden 1950?
  10-års annualisert avkastning% av tiden
  Negativ3,1 %
  0% til 5%11,0 %
  5% til 10 %30,9 %
  10% til 15%31,7 %
  15% til 20%23,2 %
  Gjennomsnitt10,7 %

  Litt mer enn 3% av tiden har avkastningen vært negativ over 10-årige rullerende tidsperioder, og 14,1% av gangene har avkastningen ligget på mellom 0% og 5%. Men avkastningen har vært 10% eller høyere 55% av tiden. Avkastning på 8% eller mer har forekommet i nesten 70% av alle rullerende 10-års perioder siden 1950.

  Mesteparten av tiden skjer det gode ting i markedene, men noen ganger skjer det dårlige ting.

  De menneskene som spår et krasj hvert eneste år vil til slutt være «rette». Det samme gjelder for dem som stadig forutsier en resesjon.

  Men de vil ha feil majoriteten av tiden.

  Aksjemarkedet har vært opp omtrent 75% av tiden over ettårsperioder og nesten 97% av tiden over 10-års perioder i løpet av de siste 70+ årene.

  Mesteparten av tiden går ting oppover, men noen ganger går de ned – dette er ikke akkurat noe man får store overskrifter å mene noe om, men det er langt mer nyttig for folk som faktisk ønsker å tjene penger på investeringene sine.

   Meld deg på vårt nyhetsbrev
   Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.