Har du fortsatt ikke fått deg aksjesparekonto? Tiden er på vei til å renne ut for å få overført aksjer og aksjefond til aksjesparekonto. Fristen er ut inneværende år, men mange banker og fondsforvaltere setter sine egne frister til tidlig i desember – derfor er det på høy tid å kaste seg rundt! For å opprette aksjesparekonto – bruk overgangsvinduet før det er for sent!
Full oversikt over aksjesparekonto
Det siste 1,5 årene har vi publisert mange innlegg om aksjesparekontoen. Både fordi bransjens fokus har vært stort, men også fordi det er noen potensielle fallgruver som fondssparere bør være obs på. Min kollega, Christian Kallevig Arnesen, har ved flere anledninger blitt brukt som ekspert i mediene, og har blant annet satt fokus på bransjens (ukritiske?) positive markedsføring av aksjesparekontoen, hvem aksjesparekontoen er spesielt godt egnet for, og hva som IKKE skal inn på en aksjesparekonto. Vi har full oversikt over alle sidene ved aksjesparekonto, som øker verdien av å bruke profesjonell kompetanse.
Aksjefond eller enkeltaksjer?
Aksjefond eller enkeltaksjer med gevinst bør inn på aksjesparekonto. Enkelt og greit. Aksjefond og enkeltaksjer kan enkelt overføres til aksjesparekontoen, og du må ikke skatte av denne overføringen. Når fondene og enkeltaksjene er overført til aksjesparekontoen så kan du løpende bytte både fond og aksjer uten at det utløser skatt. Ved å bruke en aksjesparekonto får man altså fordelen av utsatt skatt – som igjen kan bety mer i avkastning.
Fordeler ved aksjesparekontoen
Den store fordelen er jo selvsagt utsatt skatt ved fondsbytter. Man kan bytte fond uten å komme i skatteposisjon ved hvert bytte. Andre fordeler er at man, fra en aksjesparekonto, kan ta ut opprinnelig kjøpesum først før man begynner å ta ut gevinsten. Og det er direkterapportering til skattemyndighetene, så man slipper å tenke på dette selv.
Ulemper ved aksjesparekontoen
En av ulempene ved aksjesparekontoen er at det kun kan brukes til å kjøpe aksjefond, enkeltaksjer og egenkapitalbevis (innenfor EU/EØS). Man kan altså ikke ha Tesla, Apple og Frontline på aksjesparekontoen, og man kan ikke redusere risikoen ved å gå over i kombinasjonsfond eller obligasjonsfond/rentefond.
Vær obs på følgende
Skal du på et tidspunkt videreføre dine aksjefond som arv? I så fall er den endel skattehensyn å ta når man har disse plassert via aksjesparekonto.
Profesjonell kompetanse eller gjøre det selv?
Overstående punkt er en av fordelene ved å benytte profesjonell kompetanse kontra å gjøre det selv. Det er ofte vanskelig å få det hele og fulle bildet når man gjør det selv – og særlig når det kommer til kjedelige og tekniske ting som skatt. Vi erfarer også at det er mange som ikke har fått nødvendig støtte eller kunnskap om disse fallgruvene når dette er gjort via banken, og dermed skjer unødvendige feil.
Hvor mange fond har du tilgjengelig?
Oppretter du aksjesparekonto i banken eller på en nettbasert handelsplattform er du bundet til deres fondsunivers. Ofte er dette mellom 15 og 500 fond. For våre kunder, med aksjesparekonto hos oss, har vi nå tilgjengelig 150.000 fond! Fond som handles til institusjonelle priser. Vi et større utvalg av fond til en til det som da ofte er et lavere forvaltningshonorar. Dette er en ganske interessant kombinasjon for alle som bruker fond som en del av sin sparing.
La oss ta jobben for deg
Ta kontakt ved å sende inn skjemaet under om du ønsker en prat om fond. Det er uforpliktende og kostnadsfritt. Sammen finner vi fort ut av om hva som passer best for din situasjon. Vi tar jobben for deg og ordner alt det administrative, slik at du kan bruke tiden din på andre ting.