Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.  Jeg ønsker mer informasjon om følgende  Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

  Foruten en markedskorreksjon på sensommeren 2011, så har aksjemarkedet steget nærmest uavbrutt siden 2009. Det har vært «lett» å være investor. Kanskje har det vært for lett? Mange investorer virker å ha glemt at markedet svinger, og har kanskje glemt hvordan man bør opptre som langsiktig investor i perioder med markedsturbulens.

  Det lønner seg å ikke følge med

  Vi skrev for noen måneder siden et innlegg om tapsaversjon. Kort oppsummert viser innlegget til at desto oftere man sjekker fondene sine, desto oftere tar man følelsesstyrte beslutninger. Følelsesstyrte beslutninger er ofte ikke optimale. Altså lønner det seg faktisk for de aller fleste å ikke følge så mye med.

  Dette innlegget fra ODIN-fondene omhandler det samme temaet. Konklusjonen er den samme: du taper på å ta forhastede og følelsesstyrte beslutninger.

  I tillegg er det jo slik at vi i Finansco gjør oppfølgingsjobben på fondsporteføljene for kundene våre. I praksis trenger våre kunder ikke bruke noe tid på dette selv, om de ikke vil. Man kan da prioritere tiden til å gjøre andre og mer spennende ting.

  Gjør-det-selv

  For dem som ønsker å styre sine plasseringer på egenhånd så er det en lavere kostnad ved å gjøre det selv. Men det tar betydelig med tid og analysekapasitet for å fatte gode investeringsbeslutninger. Dette er også en løpende jobb som krever mye. Alternativt kan man lukke øynene og satse på at det går bra. De siste 8-9 årene så har det jo det, gått bra altså, men er du villig til å vedde på at de neste ni årene blir like som de foregående? Allerede nå ser vi jo at markedet har endret seg mye.

  Alle treffer og alle bommer

  Vi opererer i det samme aksjemarkedet som resten, både dem som vil gjøre det selv og alle våre konkurrenter. Aksjemarkedets utvikling er likt for alle, og vi har dessverre ingen påvirkningskraft. I noen perioder treffer noen bedre enn andre på sine spådommer om utviklingen i ulike bransjer, sektorer, geografiske områder, aksjetyper osv, men over tid så treffer og bommer alle. Det er det bare å erkjenne. Så treffer man forhåpentligvis flere ganger enn man bommer. Høyere kompetanse og mer tid brukt på analyse bør være synonymt med antallet ganger man treffer heller enn bommer. Men om noen prøver å selge inn til deg sin mirakuløse evne til å treffe hver topp og bunn så bør du skygge unna.

  Hva har du i verktøykassen din?

  Gjør man denne jobben selv må man allikevel forholde seg til et relativt begrenset fondsutvalg (ofte mellom 15 og 500 fond), til retail-priser. Man har begrenset kapasitet til å innhente god informasjon, alternative data er enda vanskeligere å få tak i, og man har generelt begrenset med tid man ønsker å prioritere til dette.

  Jeg kan jo umulig være helt objektiv i fremstillingen av profesjonell kompetanse opp mot å gjøre dette selv, ettersom jeg representerer det førstnevnte. Det er allikevel vanskelig å komme unna det faktum at vi har et fortrinn ved å nå ha tilgjengelig 150.000 ulike fond for våre kunder, fond som ellers ikke ville være tilgjengelig for «hvermandsen», som handles til institusjonelle lave priser. Og vi har et forvaltningsteam med godt over 100 års erfaring fra forvaltning, og for øvrig spesialister innen skatt, pensjon, juridiske emner mm. Dette gir oss, om ikke annet, flere og bedre verktøy i verktøykassen enn det de fleste andre har.

  Profesjonell kompetanse

  Vår kompetanse berører flere fagområder, men jeg har i denne omgang lyst til å trekke frem investoradferd. Som investor er man ofte sin egen verste fiende. Som dere allerede har lest så tas det mange følelsesstyrte og dårlige investeringsbeslutninger når man ikke er tilknyttet en investeringsrådgiver med riktig kompetanse. Ofte, når en investor i en periode opplever svak avkastning, så tas det forhastede avgjørelser, som ender opp med å skade den langsiktige avkastningen. De fleste vi er i dialog med mener selv at de er bedre enn gjennomsnittet, men dette er jo dessverre ikke realiteten. Og det er kanskje litt flaut å erkjenne det for sin egen del.

  Vår jobb som investeringsrådgiver er da å minne kundene på den langsiktige formuesplanen som ble laget i fellesskap. Minne kunden på at det er naturlig at markedet svinger og at det er vanskelig, eller umulig, å treffe nøyaktig på kortsiktige markedssvingninger. Vær tro mot den langsiktige investeringsstrategien som er laget sammen med din investeringsrådgiver.

  La oss jobbe for deg

  Mitt ønske er at du som kunde opptrer så rasjonelt som mulig i forbindelse med dine plasseringer, for da blir resultatet best. Det vil si å ha tillit og tiltro til den jobben vi, som en profesjonell aktør, gjør på dine vegne. Både i våre vurderinger av markedet, hvilke investeringer vi gjør basert på dette og når vi justerer porteføljene. Vi treffer ikke hver gang – å påstå at vi gjør det ville vært løgn– men vi treffer nok oftere enn det man hadde gjort på egenhånd. I hvert fall om man er ærlig med seg selv og sine forutsetninger for å gjøre det bedre enn oss som profesjonell aktør. Vi er jo tross alt her for å jobbe for deg og pengene dine. Gjør du det bra, så gjør vi det bra.


  Christian Kallevig Arnesen

  Christian Kallevig Arnesen

  Christian er partner og seniorrådgiver hos Finansco. Han har arbeidet hos Finansco siden 2009, og har omfattende erfaring innen investeringsstrategier og ledelse. Christian har en master i økonomi, med fordypning i finans, fra Heriot-Watt University, UK.


  [gravityform id=»10″ title=»true» description=»true»]

   Meld deg på vårt nyhetsbrev
   Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.