Vi blir stort sett fortalt at avkastning er det som er best med investeringer, og risiko for tap er det som er dumt med investeringer. Vi som mennesker er har som oftest tapsaversjon: Det ergrer mer å tape en krone enn det gleder å tjene en krone. Vi vil heller ha ok avkastning, enn å risikere å tape alle våre oppsparte midler ved å prøve å være smartere enn vi egentlig er.
Så hva er egentlig best for oss som privatinvestorer? Er det mest hensiktsmessig og større sannsynlighet for bedre avkastning ved å investere i aksjefond enn å investere alt i en enkeltaksje?
La oss snakke litt om noen momenter rundt det å investere:
Avkastning er enkelt
Avkastning er det du forventer å få igjen for å ha investert i aksjemarkedet. Hvor stor sannsynlighet det er for at du får igjen noe, og hvor mye du faktisk får igjen, avhenger ofte av hvor lenge du har vært investert og hvor godt du har spredt midlene dine.
Denne spredningen av midlene, som er med på å bestemme utfallet av investerings-suksessen din, kalles diversifisering. Diversifisering øker sannsynligheten for at du faktisk tjener penger over lang tid, og reduserer sannsynligheten for at du har tapt penger over lang tid. Men, god diversifisering forhindrer deg også å nå de høyeste avkastningstoppene.
Alt på én aksje?
Dersom du satser alt på ett børsnotert selskap, og har «griseflaks», kan du få fantastisk avkastning. Men med dette følger risikoen for at selskapet går konkurs eller faller til nivåer det aldri vil komme tilbake fra, og at du faktisk taper alle eller mesteparten av pengene du har investert.
Se eksemplet i grafen under:
Schibsted-aksjen (grønn graf) og Norwegian-aksjen (blå graf) har beveget seg i ganske motsatt retning de siste ti år. Det de har til felles, er at de begge har svingt mye. To gode fond, Alfred berg Gambak (sort graf) og Storebrand Vekst (rød graf), har levert litt over 200% avkastning de siste ti år. De har svingt noe, men svært mye mindre enn aksjene, samtidig som de har gitt det de fleste vil argumentere for er god avkastning. Man kan argumentere for at man kunne ha gjort det mye bedre om man bare hadde investert i Schibsted aksjen for ti år siden, men da er vi tilbake på «griseflaks»-teorien igjen.
Avkastning justert for påløpt risiko
Ser man på det hele med «risikojusterte briller» tror jeg de fleste Norwegian-aksjonærene gjerne ville ha takket ja til 200% + avkastning fra fond om de kunne ha valgt på nytt. Faktisk tenker jeg at mange Schibsted-aksjonærer gjerne kunne ha byttet ut aksjeplasseringen sin med fond om de fikk fondsavkastningen i Storebrand Vekst og Alfred Berg Gambak presentert for seg i 2010.
Ja, du sier fra deg noe avkastningspotensiale ved å velge aksjefond heller enn enkeltaksjer, men du sier også fra deg betydelig tapspotensiale.
Realistiske avkastningforventninger
Man forventer gjerne 5 – 10% årlig avkastning fra aksjemarkedet generelt. Jo større diversifisering du har desto større tillit kan du legge til slike avkastningsforventningstall.
Jo lavere diversifisering du har, desto mindre trygg kan du være på å havne innenfor det avkastningsintervallet. Har man lang horisont skal det egentlig ikke være noe poeng for private investorer å investere i noe annet enn indeksfond eller aktivt forvaltede aksjefond. I Norge ser vi at aksjefondene knuser indeksfondene, så det er også et moment som du bør ta hensyn til i din investeringsplan.
Vårt beste tips
Du trenger ikke være en gambler for å forvente grei avkastning. Spre verdiene dine, og gi det tid, så er mye gjort! Det viktigste er at du ikke er sløv med plasseringene dine. Ta informerte valg og ikke invester blindt.
Er du fortsatt usikker – få profesjonell hjelp til forvaltningen din. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat om hvilke muligheter som er best for deg.
Ofte stilte spørsmål:
Hva er et aksjefond?
Et aksjefond er en samling av aksjer i en rekke ulike selskaper. Risikoen spres, og du kan få nytte av verdiøkningen hos flere selskaper samtidig. Les mer om ulike typer fond her.
Hva gir best avkastning av aksjefond og enkeltaksjer?
Treffer du bra med enkeltaksjer kan det gi klart best avkastning. Men her er det mange faktorer å ta hensyn til, som blant annet forvaltningskostnader, diversifisering, risiko og sparehorisont.