Månedlig overskuddslikviditet på bankkonto eller i fond?
Mange av oss bruker ikke opp hele lønningen hver måned. Et resultat av dette er at overskuddslikviditeten (pengene som er til overs hver måned) «hoper» seg opp på bankkonto over tid. Det er ingen hemmelighet at rentesatsen på sparekonto i dag er svært lav og at pengene vil tape seg i verdi over tid hvis man også regner inn skatt på renteinntekter og inflasjon. Så, hva bør man gjøre med overskuddslikviditeten?
Månedlig sparing i fond
Å sette av et fast beløp i måneden som blir automatisk investert i en fondssammensetning er fornuftig for mange. Det er også relativt enkelt å komme i gang. Typisk for mange er at man har satt seg sparemål og planer for fremtiden. Eksempler på dette kan være å kjøpe seg ny bil, hjelpe barn inn i boligmarkedet, kjøpe seg hytte på fjellet (eller i Spania) og sist, men ikke minst, sparing mot pensjon. Disse målene har typisk forskjellige tidshorisonter. Deler av midlene skal benyttes på kort sikt og deler på en lengre sikt. Det er da viktig å legge opp en strategi som hensyntar alle disse forskjellige målene underveis. Hos Finansco har vi et godt utvalgt porteføljer (fondsstrategier) med forskjellige sammensetninger, enten det er aksjer/renter eller geografi/sektor.
Sparing mot pensjon er ofte målet som er lengst frem i tid. Vi sier da at denne sparingen har en lang tidshorisont. Når det gjelder sparing mot mål langt frem i tid bør man normalt ha en høy aksjeandel (høy risiko) ettersom aksjemarkedet genererer høyest avkastning over tid.
En av de viktigste forutsetningene for vellykket fondssparing er å starte tidlig!
Eksempelvis, tenk deg at du ønsker å sitte igjen med 9,5 millioner når du er 65 år i egen sparing (og forventer en årlig avkastning på 6 %). Beløpet du må spare hver måned blir raskt betydelig om du venter for lenge:
- Begynner du når du er 25 år må du sette av 5.000,- i måneden.
- Begynner du når du er 35 år må du sette av nærmere 10.000,- i måneden.
- Begynner du når du er 45 år må du sette av over 20.000,- i måneden.
Fondsplasseringer
Det er mange ting som er viktig for den avkastningen og risikoen du ender opp med over tid, som blant annet investordisiplin, skattemessige hensyn, og ikke minst valg av fond. Det er utrolig mange ulike typer fond tilgjengelig, som betyr at valgene og vurderingene for investor er mange. Den kompetansen eller interessen har ikke alle, men aller oftest står det på tiden. Selv har vi rundt 150.000 fond tilgjengelig for våre kunder, noe som muligens Norges største fondsutvalg – så vi vet hva vi snakker om.
Ikke vær sløv med plasseringene dine >>>
Aksjefond vs indeksfond?
I Norge er de aktivt forvaltede aksjefondene best. Ikke alle, men mange. År etter år. Hvorfor velger noen allikevel da indeksfond i Norge?
Ta gjerne kontakt med Finansco dersom du ønsker en hyggelig fondsprat rundt disse tingene.