Formuesforvaltning

Panikk i markedet: bør man sitte stille i båten?

Vi ser på grepene som bør tas når det er panikk i markedet. Stemmer det at man bør sitte rolig?

    Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.

    Send inn dine kontaktdetaljer om du har noen spørsmål rundt våre tjenester, så vil vi kontakte deg så fort som mulig.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    Børsfallet vi så på amerikanske børser i går var det verste siden pandemien i 2020, og panikk-overskriftene har nådd de store mediene.

    Tradisjonen tro kommer rådene om å «sitte stille i båten» fra bankenes selgere, fondsforvaltere og andre eksperter, som anbefaler å ikke selge aksjefondene sine under markedskorreksjoner eller kraftige kursfall.

    Forskjellen på å være kunde i Finansco, og å kjøpe fond av bankene og få beskjed om å «sitte stille i båten», er at vi aktivt følger opp fondsinvesteringene dine. Vi gjør de endringer vi mener er fornuftige, og i takt med endrede forutsetninger i markedet. Vi overvåker kontinuerlig alle våre strategier innenfor både aksjefond og rentefond, og gjør tilpasninger til gjeldende markedsforhold.

    Ekstra overvåkning av Finansco Høyrente

    Det vi for tiden ser ekstra nøye på er om (eller kanskje når) vi får en negativ reaksjon i kredittmarkedene, og at kredittfond/high yield fond igjen kan oppleve kursfall. Siden det brutale kursfallet disse fondene opplevde i 2020 (verdifall jevnt over på 20-25 prosent) har det vært en nærmest sammenhengende oppgangsperiode, og nærmest uten svingninger.

    Dette har medført avisoverskrifter om at man kan få «aksjeavkastning med renterisiko», noe som ikke er et sunnhetstegn for den typen fond på sikt.

    Vi vil benytte vårt mandat gitt via porteføljeforvaltningsavtalen, og kaste ut kredittfond til fordel for likviditetsfond*, dersom urolighetene i aksjemarkedet sprer seg til kredittmarkedet. Vi kommer altså ikke til å «sitte stille i båten».

    *Likviditetsfond, også kalt pengemarkedsfond, er fondstypen med lavest risiko. Forenklet kan man nesten si at dette er «fondsverdens svar på bankkonto».

    Finansco øker aksjeandelen i FDA – men fortsatt undervekt i aksjer

    Vi sendte for en måned siden ut en kommentar hvor vi redegjorde for at vi i løpet av januar og februar hadde redusert aksjeandelen kraftig i vårt dynamiske allokeringsmandat («FDA»). Vintermånedene ble benyttet til å redusere beholdningen av særlig amerikanske aksjefond/indeksfond (FDA er et fond som kjøper andre fond), og vi gikk da fra 70 til 40 prosent aksjeandel.

    Partner Christian Kallevig Arnesen var før dette, i Finansavisen i både oktober og november, med tilsvarende budskap, nemlig at globale indeksfond har en «skjult risiko». Denne «skjulte risikoen» er at vektingen globale indeksfond har mot amerikanske aksjer generelt, og teknologiselskaper spesielt, sammen med en svært svak NOK, gjør fremtidig utvikling i denne typen fond sårbar. Dette var (og er) en sårbarhet vi ønsket å redusere for våre kunder, og nødvendige grep ble tatt.

    Disse grepene har gitt oss mulighet til å ha «tørt krutt», og når panikken nå har oppstått går vi igjen motstrøms. Vi starter nå å øke aksjeandelen igjen. Øker panikken fremover, og aksjemarkedene faller ytterligere, kommer vi til å kjøpe enda mer aksjefond.

    Det er tradisjonelt sett i disse periodene, med større usikkerhet og markedsfall, at Finansco har vært svært gode. Året 2020 og covid er ett eksempel på nettopp det. Også denne gangen solgte vi oss ned i aksjeandel før og inn mot et aksjemarkedsfall, men dette treffet får ingen verdi om man ikke kommer seg inn på lavere kurser enn man solgte seg ut på. Akkurat når bunnen er nådd vet man aldri, og vi har ingen tro på man skal klare å «time» bunnen perfekt med kjøpene. Det kan selvsagt falle mer før det snur – det kan bli verre før det blir bedre – men at vi nå benytter muligheten vi har gitt oss selv til å kjøpe opp igjen aksjefond på lavere kurser vil gagne fondet og kundene på sikt.

    Finansco sitter altså ikke stille i båten på våre kunders vegne, selv om kundene selv kan sitte stille. Nøkkelen til å dra nytte av de grepene Finansco nå gjør for kundene er at kundene igjen viser oss tillit og tålmodighet.

    Trumpismen har fått sin tilbakemelding fra markedene. Endrer han kurs?

    Man skal lete lenge etter en kompetent økonom eller akademiker som mener at handelskrig, handelsbarrierer og proteksjonisme samlet sett vil gi positive resultater. Man kan imidlertid finne noe rasjonale i at USA ønsker å begrense Kinas økende innflytelse og makt, og det er heller ikke vanskelig å se at den galopperende amerikanske statsgjelden er problematisk. Ser man gjennom sirkuset og støyen så har Trump noen valide poenger i bunnen, på tross av total mangel på takt og tone.

    Vi tror ikke Trump lar seg affisere nevneverdig av kritikk fra opposisjon, handelspartnere eller allierte. Men nå har han fått et signal fra kapitalmarkedene det er vanskelig å overse, og som det er grunn til å tro at Trump og hans administrasjon i det minste observerer med interesse. Den gjengse amerikaner har også mye av sine oppsparte midler og pensjonspenger i aksjemarkedet, så det vil komme motstand også internt i USA på grepene som nå rulles ut. Konsekvensen av tariffene og tollbarrierene er usikkerhet, ustabilitet og kraftige børsfall.

    Klassisk for Trump er også at han sender ut et sjokkerende budskap, og bruker dette som inngang til forhandlinger. Det bør derfor ikke komme som noen større overraskelse dersom det kommer modererende uttalelser og tiltak, som igjen kan føre til kraftig børsoppgang. Utfallsrommet og usikkerheten er større enn på lenge.

    Tålmodighet

    Tålmodighet er en viktig del av det å oppnå god langsiktig avkastning. Tålmodighet er dog enklere å praktisere i stigende markeder enn i fallende – det har vi forståelse for. Allikevel er det feil grep (les: mangel på tålmodighet) i fallende markeder som skader avkastningen mest.

    Finansco sin respons på urolige markeder vil normalt være at vi øker kundekommunikasjonen, og følger opp med hyppigere utsendelser om hvilke grep vi gjør og hvorfor.

    Den andre responsen er at vi benytter panikk i markedene til å kjøpe oss opp i aksjefond – ihvertfall når vi har gitt oss selv et godt utgangspunkt til nettopp det ved å ha solgt oss ned i aksjefond før panikkens klamme hånd griper over markedet.

    Begge deler har historisk vist seg å være fornuftig, og blitt godt mottatt av våre kunder. Vi håper og tror det samme gjelder denne gangen.  

    Når den opplevde risikoen i aksjemarkedet er høy, er ofte den faktiske risikoen lav. Vise versa – når den opplevde risikoen er lav (etter lange oppgangsperioder) er den faktiske risikoen høy.

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.