Trikset som kan hjelpe deg å kutte formueskatten

– Mange profilerte investorer gjorde dette i fjor, men også litt mindre investorer kan med fordel gjøre det samme, råder Christian Kallevig Arnesen i Finansco.

  Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.  Jeg ønsker mer informasjon om følgende  Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

  Artikkelen er gjengitt slik den ble publisert på Finansavisen, den 29. oktober.

  Eier du aksjer som har falt i verdi gjennom året eller næringseiendom gjennom et aksjeselskap, kan en forholdsvis enkel prosedyre redusere formuesskatten.

  I fjor brukte Runar Vatne, Jan Haudemann-Andersen, Aksel Lund Svindal metoden, og sparte millioner i formuesskatt.

  Trikset er å gjennomføre en kapitalendring i selskapet, fordi det medfører at verdsettelsestidspunktet for holdingselskapet flyttes fra 1. januar til 31. desember.

  Tall fra Brønnøysundregistrene viser at over 6.700 selskaper gjennomførte kapitalendringer i november og desember i fjor, en langt høyere andel enn i årets andre måneder.

  – Mange profilerte investorer gjorde dette i fjor for å få lavere formuesverdier privat for 2022, men også litt mindre investorer kan med fordel gjøre det samme, råder Christian Kallevig Arnesen, formuesforvalter og partner i Finansco.

  Flytter tidspunkt

  Normalt sett fastsettes skattemessig formue basert på verdien av eiendeler en person eier ved slutten av året, for eksempel gjelder det for børsnoterte aksjer og eiendom.

  For ikke-børsnoterte aksjer, som også inkluderer private holdingselskaper, er verdsettelsestidspunktet ett år tidligere.

  Hensikten med kapitalendringen er da å flytte verdsettelsestidspunktet for holdingselskapet fra 1. januar til 31. desember.

  – Hvis et selskap har falt i verdi, og man ikke har gjort noen endringer, betyr det at man må betale formuesskatt på en del av formuen som har forsvunnet, påpeker Arnesen.

  Kursfall

  Først og fremst er dette aktuelt for holdingsselskaper som eier aksjer i børsnoterte selskaper som har falt kraftig i verdi.

  For 2023 gjelder dette blant annet dem som har større poster i selskaper som Tomra, XXL, Nordic Semiconductor, Arendals Fossekompani, Otovo, Bergen Bio, Aker Horizons og Awilco Drilling.

   Meld deg på vårt nyhetsbrev
   Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.