Fortøyningene har slitt seg. Norske formuer er på dypt vann.
Av: Anders Klemsdal, Finansavisen
Skattepolitikken er blitt like uforutsigbar som vindkastene på Kråkenes Fyr, de varslede rentekuttene er blåst av gårde, og kronen seiler sin egen sjø.
Folk med formuer bør sjekke alle bølgevarsler.
– Når det er uro på verdens børser, rykker gjerne forvaltere ut og oppfordrer folk til å sitte stille i båten. Det er sjelden riktig å sitte stille i båten når hele verden endrer seg. Det er feil råd, sier Eirik Furuseth.
Han er partner og en av gründerne i Finansco, og har i mange år vært utfordreren i markedet for formuesrådgivning.
For å gjøre usikkerheten komplett, kom Donald Trump denne uken seilende inn med en solid valgseier. Hva betyr Trump II for norske penger?
– Usikkerhetsfaktorene er flere enn noen gang. Jeg ville vært forsiktig med å kaste meg på kortsiktige Trumprally, hvis vi kan kalle det det. Eksempler på dette er Bitcoin, som har gått mye på kort tid, og aksjekursen i Tesla, som har steget betydelig etter valgseieren.
– I det hele tatt å kaste seg på store endringer der det ikke ligger fundamentale endringer til grunn.
– Hva råder du rike til å gjøre akkurat nå?
– I det korte bildet ville jeg økt aksjeandelen. Vi tror særlig amerikanske aksjer står foran en god periode. Samtidig bør du ha en plan for hva du skal gjøre ved en større geopolitisk hendelse som kan føre til store markedsbevegelser. Da bør du ikke sitte stille i båten.
DONALD TRUMP: Tilbake som verdens mektigste. FOTO: NTB
I obligasjonsmarkedet har Finansco valgt å fokusere på norsk og nordisk high-yield, fremfor internasjonale alternativer.
– Det norske og nordiske kredittmarkedet skiller seg fra resten av verden ved at det utstedes mye papirer hvor renten er flytende, altså at selskapene som låner penger betaler høyere rente når rentene stiger. De seneste årene har Finansco holdt store deler av obligasjonsinvesteringene i Norden, og unngått kursfall som følge av kraftig økt rentenivå. I dag er rentenivået kommet opp på et nivå som gjør investeringer i tradisjonelle obligasjoner med fast rente og lang bindingstid mer attraktive. Du kan for tiden få rundt 7 prosent direkteavkastning de neste 6-7 årene i fond med underliggende papirer med sterk kredittkvalitet.
Men med nordiske kredittfond med flytende rente i porteføljen, vil man ikke oppnå særlig god risikospredning til aksjer.
– Ser man for seg et fremtidig økonomisk tilbakeslag hvor aksjemarkedene faller og sentralbankene kutter renter, vil obligasjonsfond med fastrenteinvesteringer få kursgevinst, mens norske kredittfond generelt sett ikke vil oppnå samme effekt. Finansco har rullert deler av sine renteinvesteringer over i tradisjonelle obligasjonsfond og sitter ikke stille i båten, understreker formuesrådgiveren.
Jeg er en kontantstrømnerd, jeg ville aldri kjøpt hytte.
Brakdiskusjon
Furuseth er mannen som skapte badstue-temperatur i Dagsnytt 18-studiet i debatt med LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Rike kan ta ut store summer til privat forbruk via private holdingselskaper i Norge, hevdet Bjørnstad og fortsatte: «Det er et velkjent grep at disse holdingselskapene kjøper fritidseiendommer, helikoptere, kunstsamlinger og veddeløpshester».
Furuseths svar var at dette ikke er lov i Norge. «Hvis du spør 100 skatteadvokater, uavhengig av deres politiske ståsted, så vil 100 av 100 si at det der er økonomisk kriminalitet».
Og for de som husker enda lenger tilbake, var Furuseth mannen som havnet i heftig krangel med TV2-journalisten Fredrik Græsvik. Han fikk Messenger-meldinger fra Græsvik der det sto: «Tenkte det er interessant å lage en sak på hva Njård og Finansco synes om dine ytringer om skeive og muslimer på en konto der du lenker til disse to». TV2 ble senere felt i PFU for fremgangsmåten, og gikk også ut og beklaget for å ha kommet med påstander om hatytringer og påfølgende trusler om mediedekning, uten at det fantes grunnlag for påstandene.
Furuseth påpeker at hele saken dukket opp etter at han selv hadde luftet mediekritikk av TV2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække, og spørsmålet om hennes inhabilitet i saker om islamisten Arfan Bhatti.
Privatpersoner har gjort en kjempetabbe hvis de har bundet opp formuen i en statisk portefølje, bestående for eksempel av aksjer, obligasjoner, eiendom, private equity og hedgefond.
Formuende har gjort en kjempetabbe
Finansco har han bygget opp sammen med Pål Tverdal og Thomas O. Nordby. Sistnevnte solgte seg ut av selskapet og flyttet til Sørlandet, hvor han er banksjef for Private Banking i Sparebank 1 Sør-Norge. 80 prosent av Finansco Holding eies i dag av Tverdal, Furuseth og familien Holmberg (styreleder). Resten eies av kunder og øvrige nøkkelansatte.
I dag handler alt om formuesforvaltning, og teamet gjør ord til handling gjennom fondet Finansco Dynamisk Allokering.
– Vi solgte oss gradvis ned og fikk lavere aksjeandel gjennom første halvår. Inn mot sommeren hadde vi 48 prosent aksjeandel. Da uroen kom i august og Nikkei falt 12 prosent på en dag, satt vi klare til å kjøpe oss opp. Gjennom høsten har vi økt aksjeandelen. Det samme gjorde vi under korreksjonen i fjor høst. Og det samme kommer vi til å gjøre neste gang det oppstår panikk.
Dette har relevans til Trump II fordi dersom du har puttet pengene inn i en langsiktig, låst portefølje, har du ikke muligheter til å tilpasse deg en ny verden.
– Vi har nå fått en mer uforutsigbar administrasjon i verdens største økonomi, med mer usikkerhet enn vi noen gang har hatt. Privatpersoner har gjort en kjempetabbe hvis de har bundet opp formuen i en statisk portefølje, bestående for eksempel av aksjer, obligasjoner, eiendom, private equity og hedgefond. Så har du en formuesforvalter som tar noen prosent i året for å si: Sitt stille i båten. Da er du på ville veier, kommenterer Furuseth.
Porteføljen må endres underveis.
– Det går delvis på hvordan man skrur sammen renteelementet i porteføljen. Og delvis på hvilke regioner man investerer i. Det er nå du må ha en dynamisk tilnærming, mener vi.
UTFORDRING: Vi har nå fått en mer uforutsigbar administrasjon i verdens største økonomi, med mer usikkerhet enn vi noen gang har hatt, konstaterer Furuseth.
Boligformuene
Furuseth tar ikke opp diskusjonen med kundene om hvor mye penger de putter i hus og hytter. Det ville være å skyte seg selv i foten.
– Nordmenn setter bolig veldig høyt. Jeg har selv nylig kjøpt hus og har brukt en formue på oppussing, innrømmer formuesforvalteren.
– Luksusmarkedet er noe preget av Sveits-flyttingen. Men ingen tror vel at boligmarkedet i Oslo kommer til å bli svakt. Det bygges knapt nye boliger, og presset øker. Det er vanskelig å tenke seg at bolig i Oslo vil være en dårlig investering i årene som kommer.
Hytte stiller ikke i samme klasse.
– Norge mangler ikke fjell. Å putte 10 millioner kroner inn i en hytte er for meg en veldig stor kapitalbinding, særlig hvis du ser hva alternativet er. Sett de samme pengene til forvaltning med moderat risiko, og du kan få 7-8 prosent avkastning i året. Du kan reise på veldig mange fine ferier for de pengene. Jeg er en kontantstrømnerd, jeg ville aldri kjøpt hytte.
Knivskarp konkurranse
Det har oppstått en knallhard konkurranse om å passe på pengene for landets rikeste. De største bankene satser aktivt på private banking, flere har egne avdelinger for family-office, og i tillegg kommer alle de frittstående aktørene, som Gabler, Formue og Söderberg & Partners.
Det er likevel ikke der Furutseth finner sin største konkurrent.
– Den største konkurrenten vår er gjør-det-selv markedet, enten de er kunder hos Nordnet eller bankenes aksjetjenester.
Han mener ikke overraskende at det er en dårlig idé å forsøke å gjøre det selv.
– Vår erfaring er at folk legger ned en stor innsats i starten. Man bygger seg sin egen portefølje – og ofte kan denne være helt fin. Men den er tilpasset verden der og da. Etterpå blir det vanskelig å følge opp porteføljen like møysommelig. Samtidig er det én ting som er helt sikkert, og det er at verden endrer seg hele tiden.
Med referanse til det amerikanske presidentvalget.
– En av våre viktigste oppgaver er å frigjøre tid.
Finansco-gründeren gir likevel gjerne et stikk til konkurrentene.
– Jeg oppfordrer folk med formuer til å se på inntektsmodellen til dem du søker råd hos. Poenget med en uavhengig rådgiver er at rådgiveren ikke skal sitte og selge egne produkter.
– Jeg mener det er voldsomme interessekonflikter hos enkelte av aktørene i denne bransjen.
– Du sender selv kundene dine inn i fondet Finansco Dynamisk Allokering. Hva er forskjellen?
– Finansco Dynamisk Allokering er den eneste av Finanscos investeringsstrategier som er organisert som et verdipapirfond. Bakgrunnen er blant annet skatteregler. Fondets strategi er unik; vi gjør betydelige endringer i fordelingen mellom aksjer og renter.
– Skal man gjøre den type handel for privatpersoner vil ulike kunder ha ulik skatteposisjon, og derfor egner strategien seg dårlig for porteføljeforvaltning. Men det sentrale her er at vi har nøyaktig samme inntjeningsmodell for dette fondet som for øvrige investeringsstrategier. Vi har med andre ord verken høyere eller lavere inntjening om kundene velger vårt fond eller en rente- eller aksjestrategi som vi utfører som porteføljeforvaltning, og hvor vi velger fritt blant 150.000 verdipapirfond.
– Vi irriterer konkurrenter fordi vi med et enkelt fond i fond leverer bedre risikojustert avkastning enn langt mer kompliserte produkter.
Han peker videre på at mange av konkurrentene de seneste årene har fått utenlandske eiere.
Kort forklart: Forvalteren sier til kunden at de må ha et langsiktig perspektiv, gjerne binde opp pengene over mange år. Samtidig er den samme forvalteren eid av et private equity-selskap som er ute etter å øke topp- og bunnlinjen på kort sikt, pynte brura om du vil, kanskje med en horisont på tre til fem år.
– Eierne har ett fokus, men skal kundene ha et helt annet?
VIL HA KONTANTSTRØM: Hytte står ikke øverst på ønskelisten. FOTO: ANDREAS KLEMSDAL
Refser eierfondene
Private equity generelt står ikke høyt i kurs hos Finansco.
– De har greid å skape en illusjon om høy avkastning. Men de beregner sin egen avkastning, basert på Yale-modellen. Flertallet av selskapene som er kjøpt med private equity-penger er fortsatt ikke solgt videre, så avkastningen vet vi lite om. Vi får stadig vekk henvendelser fra folk som vil selge private equity-andeler i annenhåndsmarkedet. Der finnes det ikke kjøpere.
Mye av det samme fenomenet finnes i eiendom. Finansavisen har skrevet flere saker om eiendomssyndikater der verdiene er forvitret.
– Med mine kunders penger kan jeg kjøpe aksjer i Olav Thon og få et veldig godt driftet eiendomsselskap, med god corporate governance og ingen interessekonflikter. Det koster ingenting.
Eller sette pengene i Odin Eiendom eller Thomas Nielsens First Real Estate. Da får jeg et profesjonelt forvaltet fond med moderat forvaltningshonorar, reell verdirapportering og daglig likviditet, argumenterer Furuseth.
Da er det vanskelig å finne argumenter for å kjøpe eiendomssyndikater, mener han.
– Finansfolk vil selge deg andeler i fond der eiendelene er dønn illikvide, samtidig som de feilrapporterer avkastningen. Ikke kjøp! Gjennom pandemien beviste eiendomsfondene at de ikke rapporterer reelle markedsverdier. Mens eiendomsaksjer raste, kunne fondene melde om null tap. Jeg kaller det volatilitetsvasking. Jeg mener Finanstilsynet burde se på praksisen, sier han.
Skal du finne ut om en bil lekker olje, sett deg på kne og sjekk under bilen. Like enkelt er det å sjekke om en investering er transparent, mener Furuseth. Hold deg til investeringer der eierandelen omsettes daglig, og ikke bind opp penger i fem år.
– Finansco er fullstendig uinteressert i investeringer som ikke har daglig likviditet. Vi har aldri klart å finne investeringer uten daglig likviditet som har greid å levere god avkastning over tid. Keep it simple!
Fra Finansavisen.