Norsk favorittfond vingler, nå rømmer investorene

De siste par årene har rentene økt kraftig, noe de fleste nordmenn med lån merker på lommeboka. Nettavisen, 23. mars

    Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    Les hele artikkelen på Nettavisen Pluss.

    Christian Kallevig Arnesen uttalte seg i DNs artikkel om hvor populære rentefond har vært, og hva som vil skje når rentene senkes. Hele artikkelen kan leses på linken over, mens et utdrag av Christians kommentarer finnes under:

    – Flere fallgruver

    Nå som det etter hvert er ventet rentenedgang, og et av de mest populære høyrentefondene vingler, er det lett å stille spørsmålet: Hvor lenge bør man sitte med rentefond?

    Christian Kallevig Arnesen i Finansco sier at høyrentefond enkelt forklart fungerer litt som flytende renter. Rentepapirene man investerer i har kort løpetid, inntil ett år – men ofte én til tre måneder, før de reforhandles.

    Det vil si at dersom markedsrentene blir høyere, stiger også rentenivået i rentepapirene høyrentefondet har investert i. Det samme gjelder da selvsagt motsatt vei – når rentene i markedet synker, får man også lavere rentenivå i rentepapirene.

    Men når rentenedgangen i markedet vil skje, er fortsatt uvisst.

    – De siste ukene har sannsynligheten falt litt. Så dersom det kommer rentenedsettelser i år, kommer de trolig ikke så tidlig som vi først trodde – og heller ikke så voldsomme, sier han.

    Portrettbilde mann i dress.

    Christian Kallevig Arnesen
    Partner hos formuesforvalteren Finansco

    Han viser til at samfunnsøkonomien går godt, og at Norges Bank trolig også har valutakursen – den svake norske kronen – i mente. Arnesen tror derfor ikke rentenivået i Norge vil gå ned før utenlandske sentralbanker setter ned rentene.

    – Vi forventer likevel at nivået vi er på nå vil danne en form for rentetopp. Men litt av utfordringen med rentefond er at det er vanskeligere å forstå mekanismene enn i et aksjefond, sier han.

    – Det gir flere fallgruver enn man tror, legger han til.

    Det gjør det også vanskelig å time når du bør selge seg ut av høyrentefond, om du allerede er investert i denne typen fond.

    – Jeg frykter at de fleste vil forstå mekanismene først når det er for sent, sier han.

    Bør gjøre en rotasjon

    Arnesen mener imidlertid ikke at det rette er å kaste seg rundt og selge seg ut av høyrentefond med en gang.

    – Vi synes fortsatt at man får ganske godt betalt sett opp mot risikoen, og sammenlignet med aksjemarkedet – om det er alternativet, sier han.

    – Men det er nok lurt å starte og gjøre en rotasjon fra høyrentefond til obligasjonsfond med lengre durasjon (løpetid) etter hvert, sier han.

    Arnesen sier at de har begynt å selge seg ned på høyrentefond og vekte opp med obligasjonsfond i kundenes portefølje.

    – Hovedårsaken er at dette er en bedre sikring mot et mulig aksjemarkedsfall den kommende perioden, sier Arnesen.

    Dette er rentefond hvor rentene i papirene fondet investerer i blir låst en lengre periode, enten mellom 1 og 3 år, eller 3 og 7 år. Dermed blir ikke rentene påvirket av markedsrentene før bindingstiden er over.

    – Denne rotasjonen bør delvis begynne nå. At du bruker noen måneder eller ut året på dette er neppe noe problem, men dette kan jo selvsagt endre seg fort, sier han.

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.