Alternativ verdensindeks
Partner Christian Kallevig Arnesen i rådgivningsfirmaet Finansco tar et porteføljeperspektiv. Han mener at investorer først av alt burde være bevisst mangelen på diversifisering i mange globale fond.
Dette gjelder ikke bare deres store andel i USA og teknologi, men også at fem selskaper alene står for 17 prosent i Verdensindeksen – samt at indeksen ikke er eksponert mot fremvoksende markeder, der den økonomiske utviklingen ventes å bli særlig god.
– Et alternativ kan være å bruke fond basert på MSCIs «All Country World Index», heller enn den vanlige verdensindeksen, foreslår han.
– Den har en betydelig mindre andel i USA og «Magnificent 7»-selskapene, samt aksjer i både etablerte markeder og vekstmarkeder – og attpåtil er kostnadene lavere enn i aktivt forvaltede aksjefond.
Et alternativ kan være å bruke fond basert på MSCIs «All Country World Index»
TAR ET PORTEFØLJEPERSPEKTIV: Partner Christian Kallevig Arnesen i rådgivningsselskapet Finansco.
Vanskelig å slå indeksene
Indeksfondenes lavere forvaltningskostnader og gebyrer bidrar til at de i en nylig tiårsperiode leverte høyere avkastning enn 98 prosent av aktivt forvaltede globale aksjefond, ifølge Arnesen.
– Historikken viser imidlertid at en vesentlig høyere andel av de aktivt forvaltede aksjefondene gir meravkastning over kortere perioder, et og tre år, og i mindre markeder, som Norge, tilføyer han.
– Det er altså rom for dem som på profesjonelt vis analyserer ulike fondsforvaltere – smått og stort – til å kunne finne akkurat dem som vil kunne gi meravkastning.
Sårbar for valutaendringer
Videre viser rådgiveren til at man som norsk investor i globale indeksfond vil få redusert avkastning, dersom kronen skulle styrke seg mot dollar og euro.
– Valutaendringer har bidratt positivt til avkastningen i de seneste ti årene, ettersom kronen i den perioden har svekket seg, men trenden kan fort snu, advarer han.
– En annen utfordring er at også nasjonale eller regionale indeksfond kan ha stor selskapskonsentrasjon; for eksempel utgjør Novo Nordisk nesten 65 prosent av MSCI Danmark.
Løsningen er å eie ulike fondsinvesteringer som er komplementære til hverandre, mener Arnesen.
– Dette betyr blant annet at man velger fond hvor verdiutviklingen ventes å bli ulik i samme markedsforhold, utdyper han.
– Det kan for eksempel være at man velger både store verdiselskaper og små vekstselskaper, pluss selskaper i motsykliske bransjer – og på toppen av dette fond som dekker andre aktivaklasser, som høyrentefond og «investment grade»-obligasjonsfond.
Besøk Finansavisen.