Furuseth angriper Stoltenberg-grep

Eirik Furuseth mener Stoltenberg har bukket under for lobbyismen etter at Finansministeren går tilbake på skattetiltaket til Vedum. Finansavisen, 27. mars.

    Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.

    Send inn dine kontaktdetaljer om du har noen spørsmål rundt våre tjenester, så vil vi kontakte deg så fort som mulig.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    Om artikkelen i Finansavisen skriver gründer og partner i Finansco, Eirik Furuseth, følgende:

    Det har over utviklet seg en praksis hos enkelte banker, hvor de markedsfører kapitalforsikringspoliser rettet mot privatmarkedet, til bedrifter. Eller i praksis: Man selger en merkelig konstruksjon hvor investeringer for holdingsselskaper pakkes inn i unit-link poliser.

    Det merkelige ligger i at man anbefaler å putte aksjer og aksjefond hvor avkastningen allerede er tilnærmet skattefrie, fordi fritaksmetoden, inn i enda et lag av skatteplanlegging.

    Jeg skal ikke gå for langt i å mistenke motivene, men har sett eksempler på at man deretter gir råd om å dra aksjeandelen i polisen over 80 prosent rett rundt nyttår, og det kan jo ha sammenheng med at dersom skattemyndighetene ikke sjekker så nøye, så kan man ha omgjort skattepliktige renteinntekter til å anses som skattefri aksjeavkastning.

    En annen mulighet er å flytte investeringer som faller utenfor fritaksmetoden, for eksempel amerikanske aksjer, over i en konstruksjon hvor du gjør avkastningen skattefri.

    En tredje tenkt mulighet for at banker som også eier livselskaper aktivt markedsfører dette, kan være at de setter hensynet til egne systemer foran kundens interesser.

    Det som i hvert fall er fullstendig uomtvistelig er at det ikke finnes et eneste rasjonelt argument for aksjeselskaper å pakke investeringer som faller inn under fritaksmetoden inn i livpoliser, med mindre man har tenkt til å drive noe som i hvert fall etter min vurdering tangerer ulovlig skatteplanlegging.

    Skatteregelverket er i utgangspunktet ikke så vanskelig å forstå. Du kan ikke gjøre transaksjoner som er direkte motivert av å spare skatt.

    Å gi skatteendringer tilbakevirkende kraft ville vært alt for brutalt, og er i mine øyne sjeldent en god idé, og det har jeg også i dette sakskomplekset vært kritisk til hele tiden.

    Men essensen i skatteendringer som her ligger for dagen er jo veldig godt. Dersom lobbyistene får Finansdepartementet til å gå tilbake på dette er det et knefall for alt for sterke særinteresser.

    Vi er tjent med et skatteregelverk som er så enkelt som mulig, og har så få tilpasningsmuligheter som mulig. Å åpne for mildt sagt kreative konstruksjoner for å unngå å betale de generelle skattesatsene øker forskjellene i Norge, senker legitimiteten til skattesystemet og bidrar ikke til særlig mye fornuftig.

    Vi bør bruke tiden på å skape verdier, ikke på å lage meningsløse konstruksjoner for å unngå skatt.

    Les hele saken i Finansavisen (bak betalingsmur).

    E-avis:

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.