Dette er veien å gå hvis du vil beskytte og øke formuen din i turbulente tider. Én vanlig investering mange gjør, kan resultere i et tap på hele 20 prosent i løpet av et år, ifølge ekspert.
Les hele artikkelen i Dine Penger (bak betalingsmur). Der får du høre fra Mads Johannesen i Nordnet og Robert Næss (Nordea) i tillegg til Kallevig Arnesen.
Christian Kallevig Arnesen: Trekker frem diversifisering
Den eneste gratis lunsjen i finansverden er angivelig diversifisering. Det vil si at du sprer risikoen i sparingen din over ulike selskaper, bransjer, markeder og aktivaklasser. Dette mener partner og senior formuesforvalter Arnesen i Finansco at ikke er blitt mindre aktuelt i dagens markedssituasjon.
– Jeg har selv trukket frem globale indeksfond i mange år, men jeg har også den senere tiden påpekt sårbarheten vi nå har fått i denne typen fond ved at de er veldig USA-tunge og teknologitunge. Man får ikke nå like stor diversifiserende effekt av globale indeksfond som det man kanskje tror.
Christian Kallevig Arnesen. Foto: Siv Dolmen
Fortsatt mener Arnesen at man gjerne kan ha globale indeksfond som en del av grunnmuren i sparingen, men da med et større innslag av europeiske aksjer som for eksempel Vanguard European Stock Index Fund.
– Stoxx 600-indeks er mer diversifisert enn USAs S & P 500. Konsentrasjonen blant de største selskapene er mindre, sektorinndelingen er mer balansert, og prisingen er lavere. Også «Trump-faktoren» er noe lavere, selv om hans politikk kan få store konsekvenser for en del europeiske selskaper.
Av norske aktive fond, trekker Arnesen frem Eika Egenkapitalbevis, som gir en spisset eksponering mot norsk og nordisk banksektor.
– Fondet har levert svært gode resultater og god avkastning over lang tid.
I takt med renteøkningene de siste årene, har rentefond blitt svært populært blant norske sparere. Er du blant dem som tror at rentenivået skal falle i tiden fremover, trekker Arnesen frem fondet Alfred Berg Nordic Investment Grade Longe Duration.
Dette er fond som enkelt forklart har lengre gjennomsnittlig rentebindingstid. Hvis markedsrenten faller, vil du fortsatt ha en god rente, i tillegg til at du får en positiv kurseffekt. Ulempen med denne type fond er hvis markedsrenten stiger. Her kan du lese mer om rentefond med lang durasjon.
– Alfred Berg-fondet er en god investering for dem som har tro på at rentene skal ned, ettersom fond med såkalt «lang durasjon» er mer sensitive til renteendringer og gir økt avkastning i perioder med rentefall. Det er fortsatt god avkastning å hente i rentefond sammenlignet med å ha penger på bankkonto.
Liker du rentefond med kortere durasjon, trekker Arnesen frem Heimdal Høyrente.
– Fondet har lenge gitt god og stabil avkastning og har en dyktig forvalter.
Hold deg til planen
I tillegg trekker Arnesen frem deres eget fond, Finansco Dynamisk Allokering. Fondet har mulighet til å justere opp eller ned rente og aksjeandelen i fondet, alt etter hvilket markedssyn forvalteren har.
De siste månedene har fondet redusert aksjeandelen fra 70 prosent til 44 prosent.
– Skulle vi få et større aksjemarkedsfall vil vi i dette fondet da benytte handlingsrommet og fleksibiliteten til å kjøpe opp aksjeandelen kraftig igjen. Dette er grep som kan stå litt i kontrast med avisoverskriftene vi opplever i slike perioder, sier Arnesen.
Fondet har også redusert eksponeringen mot USA og en del teknologiselskaper, samtidig som de er vektet opp i europeiske aksjer, samt økt andelen obligasjonsfond med mellomlang/lang durasjon.
– Fondet er rigget for en mer turbulent periode nå og fremover.
Er det langsiktig avkastning som er viktigst, er det nok en gang tid i markedet og ikke timing som er viktigst. Han anbefaler at du legger en god plan, og at du er tålmodig og tro mot denne planen.
– Gjør selvsagt en skikkelig og løpende vurdering av forvalters dyktighet og avkastning – både risikojustert og relativt til relevant markedssammenligning – men ikke selg deg ut av fondene bare fordi disse svinger i verdi eller fordi det kommer presumptivt dystre avisoverskrifter. Skremselspropaganda selger, men det er ikke god folkeopplysning.