Markedskommentar

Flere og flere unge tar ansvar for egen pensjonssparing – men er dette bra?

Det kan være vanskelig å vite hvilken sparing du skal prioritere. Pensjon? BSU? Nedbetaling av gjeld? Fond? For yngre voksne er prioriteringsrekkefølgen av stor betydning. Det har vært mye fokus på å

  Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.  Jeg ønsker mer informasjon om følgende  Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

  ung og pensjonDet kan være vanskelig å vite hvilken sparing du skal prioritere. Pensjon? BSU? Nedbetaling av gjeld? Fond? For yngre voksne er prioriteringsrekkefølgen av stor betydning. Hvordan håndterer man å være ung og pensjon?

  Ung og pensjon

  Ifølge  Finans Norges årlige forbruksbarometer var det i 2014 bare 9 % av unge mellom 18 og 29 år som svarte at de sparte til alderdommen. Fem år senere er andelen mer enn doblet, til 22 %.

  Pensjon er viktig – men det er ikke den viktigste sparingen i alle aldre!

  Hva bør man spare til?

  For deg som er ung i dag, er det lurt å spare til bolig. Å eie bolig er svært hensiktsmessig, blant annet på grunn av fradrag på gjeldsrenter. Er du under 34 år, er det smart å gjøre dette gjennom ordningen Boligsparing for Ungdom (BSU). Under har vi laget en grov guide, på hva vi mener er smart å tenke på for unge som ønsker å gjøre de riktige grepene.

  1. Absolutt «førstepri»: Betal ned eventuell gjeld med høy rente ASAP. Dersom du har kredittkortgjeld, eller forbrukslån må dette nedbetales før du gjør noe annet.
  2. Bufferkonto – lag en bufferkonto hvor du har midler lett tilgjengelig for uforutsette utgifter. Dersom du plutselig må til tannlegen, burde du ha oppsparte midler å ta av.
  3. Nedbetaling av boliglån til en mer håndterbar gjeldsgrad. Har du allerede kjøpt bolig får du bedre betingelser av banken om du har gjeldsgrad (gjeld/markedsverdi) under 60-70 %. Du vil også være bedre rustet til å takle en renteøkning.
  4. BSU (!!!) – i tillegg til en garantert årlig rente på cirka 3-4%, får du et skattefradrag (20 %) av innskudd opptil 25.000 kr per år. Dette er ofte omtalt som den beste sparingen for unge under 34 år, betingelsen er at sparingen må brukes til bolig.
  5. Pensjon eller annen lett tilgjengelig fondssparing for langsiktig sparing.

  *Vi presiserer at dette ikke må anses som individuelle råd, men noen generelle tommelfingerregler.

  Starte pensjonssparing

  Er du 35-40 år med en forutsigbar økonomi, og en håndterbar gjeldsgrad kan det være lurt å starte pensjonssparingen, men det samme gjelder ikke nødvendigvis for de som er 18-29 år (som i Finans Norges undersøkelse).

  Vi mener at media og en del etablerte aktører har en noe unyansert fremstilling ovenfor nettopp dette, eksempelvis i VG-artikkelen, «Dobbelt så mange unge sparer til pensjon» (31.03.2018). Det er viktig å begynne pensjonssparingen tidlig, men det er lite hensiktsmessig å spare til pensjon dersom du bruker penger du kunne ha brukt til å nedbetale kredittkortgjeld, har gjeld over pipa, eller fylt opp BSU-kontoen din med.

  Riktig sparing, til riktig tid!


  Eleni FigenschouEleni Figenschou

  Eleni er Fagansvarlig for pensjon og senior investeringsrådgiver hos Finansco. Hun har vært ansatt siden 2014, og har tidligere arbeidet med pensjon i Storebrand. Eleni har en Master of Science i Investment & Finance fra Queen Mary, University of London.


  [gravityform id=»10″ title=»true» description=»true»]

   Meld deg på vårt nyhetsbrev
   Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.