Markedskommentar

Rentesrente-effekten – verdens åttende underverk?

Vi ser på den kraftfulle effekten av rentesrente, som Albert Einstein skal ha kalt «Verdens åttende underverk».

  Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.  Jeg ønsker mer informasjon om følgende  Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

  Under illustreres kraften i rentesrente-effekten.

  Sunniva starter å spare 1.000 kr i måneden i aksjefond det året hun fyller 19 år. Hun sparer i ni år og gjør deretter ingen flere innskudd. Hun lar kontoen stå urørt i tiden frem til hun er 67 år.

  Fredrik starter sparingen det året han fyller 28 år. Han sparer samme månedsbeløp som Sunniva og sparer hvert år frem til 67 år.

  Tabellen nedenfor viser den kraftfulle effekten av rentesrente, som Albert Einstein skal ha kalt «Verdens åttende underverk».

  Det ligger noe i det. Bare studer resultatene.

  table

  table2

  Selv om Fredrik sparer i 40 år etter at Sunniva stoppet sine innskudd klarer ikke hans portefølje å hente inn verdien til Sunnivas portefølje. Hennes portefølje er verdt ca. 161.000 kroner når Fredrik starter sin sparing, og rentesrente-effekten for Sunniva blir for kraftig i denne tidsperioden.

  Hva betyr dette for din sparing?

  Sparing er lurt. Det er mye som tyder på at det å spare opp en pensjonsbeholdning på privat hånd blir  viktigere. Vi får bedre helse, lever lengre og pensjonspengene vil fordeles over flere år. Folketrygden ble sist endret i 2011 og kommer nok til å endres flere ganger i vår livstid. For å opparbeide en hyggelig pensjonskapital som tilskudd til øvrige midler fra folketrygden og tjenestepensjonen er det lurt å starte tidlig. Selv små beløp kan over tid vokse til betydelige summer og det er aldri for sent å begynne med sparing.

  Benytt en rådgiver til å sette opp en pensjonsplan hvis du ikke har mulighet selv.

  For enkelhetens skyld gjelder noen forutsetninger:

  • Beregningen er kun en antakelse. Faktiske resultater vil variere.
  • Begge sparer i globale aksjefond med en gjennomsnittlig årlig avkastning på 8 %.
  • Ingen endringer blir gjort i porteføljesammensetning eller sparebeløp.
  • Nominelle tall. Skatt, inflasjon og avgifter er ikke hensyntatt.

   Meld deg på vårt nyhetsbrev
   Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.