Markedskommentar

Markedskommentar for april 2025

Som ventet fortsetter Trumps krumspring å gi et volatilt marked. Kjetil Gregersen ser også muligheten for stagflasjon og Finansco Dynamisk Allokering i denne månedens kommentar.

    Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.

    Send inn dine kontaktdetaljer om du har noen spørsmål rundt våre tjenester, så vil vi kontakte deg så fort som mulig.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    Trump-utspillene gir volatile markeder

    For en måned markedene og investorene har lagt bak seg! I begynnelsen av måneden var det Trumps «Liberation date». Da løftet Trump tollsatsene på import fra de fleste land til meningsløse og useriøse nivåer. De aller fleste aksjemarkeder reagerte umiddelbart og falt med mellom 10 og 15 % i løpet av en uke.  

    Selvsagt uten å innrømme det, skjønte nok selv Trump at dette ikke var spesielt smart, og kunngjorde en 90 dagers utsettelse på innføringen av disse tollsatsene. Dette reagerte aksjemarkedene igjen umiddelbart på, og løftet seg igjen såpass mye at endringene i april ikke ble mer enn normale månedsendringer, ref. tabellen under. Fra tabellen er det interessant å se at forskjellene i avkastning mellom de ulike regionene varierer noe mer enn normalt, og det er markeder som både har steget og falt så langt i år.  

    Kan vi risikere stagflasjon

    Stagflasjon er noe som man må tilbake til 70-tallet for å ha opplevd.  Stagflasjon er en situasjon hvor det er høy inflasjon, stagnerende økonomisk vekst og høy arbeidsledighet. Da får en sentralbank et dilemma: Uansett hva de gjør vil det være noen negative effekter.

    Høy inflasjon kan normalt temmes ved å heve rentene, i en stagflasjonsperiode vil imidlertid dette gi svakere vekst og høyere arbeidsledighet. Og omvendt, om rentene senkes i en stagnasjonsperiode for å redusere arbeidsledigheten, så vil inflasjonen kunne skyte i været. På 70-tallet var det de to oljepris-sjokkene, sammen med en amerikansk sentralbank som gjorde flere feil i sin pengepolitikk og gav oss en stagnasjonsperiode.

    Flere økonomer og analytikere ser nå muligheten for at en lignende situasjon kan utvikle seg i USA.  Trumps foreslåtte tollsatser får flere økonomer til å frykte at dette kan gi lavere økonomisk vekst i USA, samtidig som økt toll og høyere innenlandske produksjonskostnader kan gi høyere inflasjon over dammen. Når Trump samtidig prøver å påvirke Fed’s rentepolitikk så er mange av brikkene på plass for et slikt scenarie.

    Grafen under viser utviklingen i Consensus-forventningene på henholdsvis økonomisk vekst og inflasjon i USA de siste par årene. Det har skjedd noe så langt i år:

    Et bilde som inneholder tekst, diagram, line, Plottdiagram

KI-generert innhold kan være feil.

    Kilde: Bloomberg & Apollo.

    Som vi ser er forventningen til inflasjonen på vei opp og forventningene til økonomisk vekst på vei ned. Det blir spennende å følge utviklingen fremover.

    FDA har utnyttet de volatile markedene

    Som nevnt i tidligere markedskommentarer i år, ble aksjeandelen i FDA fra før årsskifte og frem til utgangen av mars redusert fra 70 % aksjer ned til 40 % aksjer. I etterkant av det omtalte fallet i april på 10-15 %, benyttet vi anledningen til å løfte aksjeandelen fra ca. 40% til 60% og FDA har nå en nøytral allokering til aksjer. FDA har også tjent på at det er undervektet USA og USD, som begge har vært svakere enn andre markeder og valutaer. 

    Med Trump som USAs president og tilsynelatende få eller ingen ansvarlige voksne i rommet, må vi fortsatt regne med mange utspill som kan gi usikre og volatile markeder. Utfallsrommet er større enn normalt, men dette gir også større muligheter for et fond som FDA.   

    Nordisk høyrente stod seg bra gjennom uroen

    Risikomessig er det nordiske høyrentemarkedet etter vår mening nærmere aksjemarkedet enn de mer tradisjonelle rente- og kredittmarkedene i Norden.  Det så vi tydelig under Corona-perioden, hvor høyrentefondene i snitt falt 17 % i verdi og noen av disse fondene igjen falt så mye som 20-25 % i verdi.  Norske aksjefond falt for øvrig i snitt 27 % i samme periode for referanse. 

    Dette risikobildet reflekteres også i forvaltningen av vår høyrenteportefølje. Å beskytte mot nedsiderisikoen i porteføljen er minst like viktig som å få med seg oppsiden i denne porteføljen

    Da markedsuroen brøt ut, valgte vi derfor å ta ned risikoen i porteføljen, slik at porteføljen i dag er 50 % investert i høyrente og 50 % i pengemarkedsfond. 

    Nå ble markedsfallet i høyrentemarkedet mindre enn vi kunne frykte, og det har delvis hentet seg tilbake.  Vi velger foreløpig å være litt forsiktige i denne porteføljen og beholde porteføljens sammensetning inntil videre, med tett oppfølging av porteføljen for mulige endringer

    Oslo, 6. mai 2025

    Kjetil Gregersen, CFA

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.