Artikkelen er publisert som den ble i Finansavisen, 23. desember.
– Vår næringsminister aldri har jobbet i næringslivet og vår finansminister kan ikke finans, men er god på subsidier, og rår over en årlig Lotto-gevinst på 4-500 milliarder, sier Eirik Furuseth.
Finansavisens julespørsmål
1. Hva er din spådom for norske lommebøker i 2025?
– Vi bør få litt bedre råd neste år, men ikke så mye som mange tror. Jeg er ikke overbevist om at vi får så mange rentekutt.
MINI-CV
Navn: | Eirik Furuseth |
Alder: | 46 |
Rolle: | Formuesforvalter |
2. Hva tror du om prisutvikling på boliger og hytter de neste to årene?
– Boligprisene i Oslo vil kunne stige mer enn hva sunt er. Hytter er jeg mer skeptisk til, i hvert fall på fjellet. Vi har ikke mangel på fjell.
3. Hvilke effekter får Donald Trump for norske lommebøker?
– Tollbarrierer er generelt en uting, og vil drive amerikansk inflasjon oppover. Men i motsetning til hva vi har her på berget, har Trump fått med næringslivsfolk i regjeringen. Det er undervurdert kompetanse, som kan tjene dem vel. Vi har en næringsminister som aldri har jobbet i næringslivet og en finansminister som ikke kan finans, men er god på subsidier. Jeg tror vi skal roe oss litt i latterliggjøringen av Trumps utvalgte.
4. Hvilke aksjer mener du det vil lønne seg å eie i 2025?
– Finansco-aksjer, men det er vrient å få tak i. For de absolutt aller fleste er aksjefond det beste alternativet. Aksjemarkedene blir neppe like sterke og problemfrie i 2025 som i 2024, så det gjelder å ha et innslag av dynamisk allokering og en plan for hva man skal gjøre i urolige markeder.
– Til slutt ville jeg vært fryktelig skeptisk til å kjøpe illikvide PE-andeler og eiendomssyndikater eller eiendomsfond. Skal man kjøpe PE- eller eiendomssyndikater bør man gjøre det i annenhåndsmarkedet. Der er rabatten økende.
5. Hva og hvem kan redde Arbeiderpartiet?
– Jens Stoltenberg, men han er neppe interessert. De må gjøre fundamentale endringer, og finne tilbake til næringsvennlig politikk. Fortsetter vi som nå ender vi med at norske bedrifter eies av amerikanske PE-fond, og resten av oss jobber i offentlig sektor. Jeg begriper ikke at ikke Arbeiderpartiet forstår hva vi mister når bedriftene våre selges ut av landet og investorene og familiene deres flytter ut.
– Det er selvsagt en strålende forretningsidé å selge en forurensende råvare i et marked med begrenset tilbud og utømmelig etterspørsel. Men vi bør nok også få litt flere ben å stå på, og alarmen burde gå når det viser seg at bare 2 av de 30 største nordiske selskapene er norske, og staten jager forretningstalent og kapital ut av landet.
6. Hva er de største feilene med det norske skattesystemet? Eller er det ingen feil?
– Norge må være det eneste landet i verden som diskriminerer egne eiere fremfor utlendinger. Generelt er staten for stor og skattene altfor høye. Fjern formuesskatten og sett ned skatt på arbeid kraftig. Så får vi heller tåle en moderat arveavgift og eventuelt 1-2 prosentpoeng høyere selskapsskatt, dersom det skulle bli et problem at staten blir for fattig.
– For meg er det helt uvirkelig at vi skal ha et vesentlig høyere og mer næringsfiendtlig skattesystem enn svenskene, på tross av at norske politikerne rår over en gjentagende årlig lottogevinst som nå er oppe i 4-500 milliarder i året, som de kan administrere helt fritt.
7. Hvordan kan det høye norske sykefraværet bli redusert?
– Ved å skrote IA-avtalen og ta politisk styring. At partene i arbeidslivet skal ha vetorett er en uting. Etter 23 år med IA-avtalen har vi verdens høyeste utgifter til sykelønn og uføretrygd, mens vi samtidig generelt er ved god helse. Man må se på insentivene både for arbeidstakere og for bedrifter. Arbeidsgivere har i dag uheldige insentiver for å dytte arbeidstagere med helseproblemer over på AAP og uføretrygd.
– Arbeidstagerne representeres av en organisasjon som fremstår som en glefsende rottweiler. Fellesskapet plukker opp en stadig større regning. Her trengs det tøffe politikere som skjærer igjennom, men så lenge det største regjeringspartiet har den ene parten som generalsponsor får vi vel håpe på et maktskifte før man får gjort nødvendige endringer.
8. Hva tenker du om å kutte subsidier og aktiv næringspolitikk i bytte mot skattelettelser til alle?
– Det tenker jeg er en fantastisk god idé. Legg ned samtlige statlige investeringsfond som ikke heter SPU, og legg Folketrygdfondet inn under SPU. Start med Investinor og Nysnø. Slutt å ta fra det som lønner seg for å gi til det som ikke lønner seg og få forutsigbare rammebetingelser som gjør det rasjonelt å skape arbeidsplasser og innovasjon i Norge.
9. Hvem utenfor din nærmeste krets fortjener en julegave og hvorfor, og hva fortjener han eller hun?
– Trygve Hegnar skriver engasjerte og kunnskapsrike ledere hver dag, etter å ha rundet 80 år. Takk skal du ha, og for en mann! Sett opp en stor bronsestatue av Trygve foran Smedstaddammen eller midt i Bygdøy allé!